Renovera gammal betongtrappa

Slitna och trasiga betongtrappor.

Har du en gammal sliten betongtrappa du inte riktigt vet vad du ska göra med? Många husägare har problem med detta. Väderbiten och sliten genom åren av regn , snö och saltning med lite sprickor och bitar som lossnat i hörnen på betongtrappan. Även om trappan fungerar rent praktiskt så ser det inget trevligt ut och ger också en känsla av eftersatt underhåll.

Det vanligaste alternativet som man kanske först tänker på är att försöka  måla sin betongtrappa. Att måla sin betongtrappa brukar inte vara en långsiktig lösning då färgen har en tendens att börja lossna och flagna bort inom ganska kort varsel. Dessutom uptäcker man ganska snabbt att trappstegen blivit betydligt halare vid fuktig och regnig väderlek. Även om man lyckas få färgen att sitta kvar så har man fått ett annat problem än att betongtrappan var trasig. Nämligen en betongtrappa med halkrisk. Denna metod har jag själv erfarenhet av och är inget som jag personligen rekommenderar. Med denna erfarehet i minnet så började jag söka efter andra metoder om hur jag skulle kunna renovera min betongtrappa på ett bra sätt. Att gjuta om betongtrappan bara för att man upptäckt lite sprickor och bitar som lossnat känns ju lite i överkant och onödigt dyrt och omständigt.

Marmocit.

Efter mycket sökande framför allt på internet kom jag i kontakt med ett företag som renoverar betongtrappor med egna framtagna ytskiksmaterial. Deras renoverade betongtrappor ser helt fantastiska ut så detta var något jag fastnade för. Normalt så gör jag mycket arbete själv men vid denna renovering så köpte jag denna tjänst från början till slut. Trappan slipades av med diamantklinga från all färg jag hade målat dit. Sprickor och hörn lagades en gång till. När ytskiktsmaterialet kommit på plats hade min gamla trappa helt förvandlats  från att vara sliten , väderbiten med flagande färg till en helt ny entre. Och dessutom halksäker. Deras material kallas för Marmocit.  Här kan du läsa mer om deras ytskikt för betongtrappor.