Är det värt att renovera gamla fönster?


Man kan nästan alltid renovera och återställa gamla fönster. Även om det kan se ut att fönstren är ruttna och inte kan renoveras. Renoveringsteknikerna vid fönsterrenovering har utvecklats rejält
under dom senaste decennierna. Allt i från kittborttagning till färgborttagning. Detta har minskat arbetstiden avsevärt och gjort det betydligt mer ekonomiskt försvarbart att renovera sina fönster.

Tips
Funderar du på att renovera dina fönster själv har dinbyggare.se en bra artikel om fönsterrenovering

Bevara husets stil
Fönstren byts ofta ut vid renoveringar och ombyggnationer. Standardfönstren bidrar många gånger till att förfula huset, fönstren passar inte riktigt in i husets stil. Det gäller att tänka sig för både en och
två gånger innan man bestämmer sig för att byta fönster. Särskilt om man har ett äldre hus där är det i dom flesta fall värt att behålla och renovera dom gamla fönstren.

Besiktiga fönstren innan du bestämmer dig för åtgärd
Innan du bestämmer dig bör du göra en besiktning och analys av varje fönster. En sådan besiktning
möjliggör att få en mer exakt kostnadsberäkning. Det är lätt att döma ut fönster innan man har gjort en professionell besiktning.

Här hittar du experter som kan hjälpa dig med en fönsterbesiktning.

Tillverkning av fönster förr
Gamla fönster tillverkades ofta av speciellt utvalt kärnvirke. Detta virke var tätbevuxet, hartsrikt rakbevuxet och fällt på vintern.  Samma utvaldes till fönsterkarmarna. Dom riktlinjerna som snickarna följde när dom tillverkade fönsterkarmar var 7,5 cm i tjocklek för ett tegelhus och 6,5 cm för ett trähus. Inte undra på att fönsterkarmarna i gamla hus med rätt underhåll i regel håller i hela husets livslängd.   Karmdjupets mått var 12 -15 cm i ett stenhus och minsta mått för ett trähus var 10 cm.