Hur man målar om en inomhusvägg

Ett av de snabbaste, enklaste och billigaste sätten att ge ditt hem ett nytt fräscht utseende är att måla om väggarna. Det är dock inte alla som vet hur man ska gå till väga! I det här blogginlägget kommer vi att gå igenom processen för att måla om en innervägg. Vi kommer att ge tips om hur du väljer rätt färg och verktyg samt råd om hur du undviker vanliga misstag. Så oavsett om du vill måla ett enskilt rum eller flera rum så läs vidare för att få användbara tips!

Så målar du om inomhusvägg steg för steg för ett snyggt slutresultat

Steg 1. Flytta på möbler och ta ner tavlor

Flytta på möblerna och ställ möblerna i mitten av rummet och täck sedan över möblerna med täckplast.

Steg 2. Skydda golvet med täckpapp

Täckpapp är det bästa materialet att använda som golvskydd när du målar. Täckpapp har en stor uppsugningsförmåga och gör att färgen inte flyter runt tillskillnad från täckplast. Dessutom är täckpapp inte hal att gå på vilket täckplast är.

Så använd täckpapp när du täcker in golvet föratt skydda mot stänk och spill. Rulla ut täckpappen runt väggarna skär av täckpappen i lämpliga våder med en brytbladskniv eller klipp täckpappen med en sax. Maskera täckpappen mellan våderna med maskeringstejp så inte täckpappen glider i väg när du går på den.

Steg 3. Maskera snickerier

Att maskera dörrkarmar, golvsocklar, taklister, fönsterbänkar och element i ett rum är en viktig del av ett målningsarbete. För att din målade vägg ska se snygg och professionell ut ska du använda maskeringstejp för att skydda dessa inredningsdetaljer från färgstänk.

Torka gärna av dina snickerier innan du börjar maskera, då fäster maskeringstejpen bättre.

Steg .4 Spackla hål och ojämnheter på väggen

För att få en perfekt finish när du målar dina väggar är nästa steg att spackla igen eventuella hål och ojämnheter på väggen. Detta kan göras med hjälp av ett väggspackel, som är ett mångsidigt material som används för att fylla ut hål och ojämnheter mm på väggar inomhus.

Det är snabbt och enkelt att applicera, torkar snabbt. Slipa sedan ytor som du har spacklat med ett sandpapper. Sandpappra även hela väggytan lätt, det gör att det nya färglagret fäster bättre.

Steg 4. Tvätta väggarna med målartvätt.

Målartvätt är en viktig del av förberedelseprocessen när det gäller att måla väggar. Den hjälper till att avlägsna all smuts, fett och rester som kan finnas på väggytorna innan de grundas för ett nytt lager färg. Detta säkerställer att grundfärgen fäster ordentligt och ger den bästa möjliga ytan för en högkvalitativ finish

Steg 5 Grundmåla sedan väggytorna med en grundfärg

Att grundmåla väggarna innan du målar dem är ett viktigt steg för att se till att färgen fäster bättre och håller längre. Genom att applicera en grundfärg som är särskilt utformad för väggytor inomhus förbereder du ytan så att färgen fäster bättre på den.

Dessutom kan priming bidra till att minska antalet färgskikt som behövs och ge en jämnare finish överlag.

Steg 6 Dags att måla, börja med att sparmåla med grundfärgen på svåråtkomliga ställen.

Att använda en pensel är ett utmärkt sätt att komma in på alla svåråtkomliga ställen när du målar. Måla med en pensel i vägghörnen runt taklister, golvlister och dörrkarmar . Gör detta både med grundfärgen och väggfärgen.

Detta garanterar en jämn täckning utan mellanrum och en professionell finish. Ta god tid på dig när du gör detta så att du kan vara säker på att få bästa möjliga resultat.

Steg 7. Måla innerväggarna

Rolla sedan väggen en gång med grundfärgen sedan använder du väggfärgen för inomhusväggar och täckmåla sedan väggarna två gånger med en roller. Det är viktigt att du rullar på väggarna två gånger för att få optimal täckning och finish.

Se till att undvika flammighet genom att korsrolla färgen med rollern. Detta hjälper till att säkerställa en jämn täckning och en jämn, konsekvent finish.

Till sist glöm inte att låta varje färglager torka helt innan du applicerar nästa lager.

Njut av din nymålade vägg!