Välja tapeter – värt att veta inför valet

Oavsett vilken typ av tapet du väljer – enfärgad, randig eller rutig, blommig eller sköldmönstrad, slät eller strukturerad, ljus eller mörk, ljus eller dämpad – kommer den att göra skillnad för utseendet och känslan i ditt rum. Överväg alla alternativ som finns tillgängliga för att hitta en som bäst passar dina behov och önskemål.

Valet av tapeter är inte bara en fråga om personliga preferenser när det gäller färger och design. Det påverkar också rummets atmosfär. Ljusare tapeter kan ge ett intryck av rymlighet, medan mörka alternativ ger mer intimitet. Kraftiga färger och starka mönster kan vara distraherande, så att hålla sig till neutrala nyanser eller delikata mönster kan skapa en lugnande atmosfären i ett rum. Tapeter med textur kan skapa en illusion av textur på väggarna, men håll den diskret för att inte överdriva.

Att välja tapet är alltid en spännande process, men när det gäller att hänga upp vanliga papperstapetes så finns det några saker att ta hänsyn till. Takhöjden kan till exempel påverkas subtilt av tapetens orientering – vertikala ränder skapar en optisk illusion som får rummet att verka lägre, medan horisontella ränder får rummet att verka högre.